לכבוד יום עצמאות – איך לבחור גריל גז (וגם מתכון או שניים)

אני יודע. גריל פחמים הרבה יותר טוב מאשר גריל גז. זה נכון. לפעמים. כי בשביל גריל פחמים צריך פחמים, מדליק פחמים, זמן וחשוב מכל – אוויר פתוח. אז האלטרנטיבה היא גריל גז. ואחרי מחקר ארוך (ומאד מתיש) בעניין, אני יכול להגיד לכם שגריל גז זה כבר לא מה שאתם זוכרים מפעם.

הקדמה – אש ותמרות עשן

גם אני מעדיף טעם של גריל פחמים. בשר שנעשה כמו שצריך ומקבל את הטעם של העשן זה משהו שכל ישראלי מעריך. העשן הזה שחונק את כולנו כל יום עצמאות גם נותן לבשר טעם מיוחד. או לפחות ככה אנחנו חושבים. הקושי הכי גדול בלעשות מנגל הוא בעיקר הלוגיסטיקה. תארגן את המנגל, את הבשר, את כל המסביב, ואז גם לך תמצא איפה לעשות מנגל (כי לא לכולנו יש חצר גדולה).

גריל גז - זה לא מה שחשבתם. בתמונה - גריל פחמים ישן וטוב

בימים כתיקונם (כלומר, לפני אישה ילד ומשכנתא) כשגרתי אצל ההורים, הלוגיסטיקה הייתה פשוטה. היה קל מאד לצאת לחצר, להדליק את המנגל, ולהזמין את החבר'ה (לאו דווקא בסדר הזה). כיום, לאחר תהליך התברגנות ארוך ומגורים בדירת 4 חדרים בבניין, כנראה שמנגל ייצא לי לעשות אם יום אחד נצא לטייל. בטבע. נו, המקום הזה שיש בו עצים, ונופים, ומיליון ישראלים כל חג. שאולי אפילו עושים קריוקי. בטבע.

אז כנראה שנצטרך לעשות ברביקיו ולא מנגל

"מה ההבדל בין מנגל לברביקיו? בברביקיו כולם עם חולצות".

לחמי יש גריל גז. בהתחלה עוד ניהלנו דיונים על מה עדיף ועל ההבדלים בטעם, ואיזה בשר וכמה ומתי. אחרי 3-4 פעמים שהוזמנתי לאכול "על האש" בהתראה של חצי שעה, הבנתי את היתרון של גריל גז – הזמינות. והאמת, גם הטעם לא כזה נורא (;-

כשעברנו לדירה החדשה, הבנתי שכנראה אצטרך להצטרף לעדת ה"גריל גז". היו הרבה סיבות – כי יש שכנים מעלי שלא בא לי לחנוק (לפחות לא עם עשן), כי הזמינות הרבה יותר גדולה, כי יש ילד שלא בא לי שיסתובב קרוב לגחלים בוערות (מספיק פירומן אחד בבית), וכי גריל גז פשוט נראה הרבה יותר טוב (המילים של אישתי, המעצב[נ]ת הרשמית של הבית – ובהצלחה רבה אם מותר לי לציין). אז התחלתי לחקור..

חקרתי גריל גז, ועוד אחד ועוד אחד, עד שלא ידעתי מה לבחור!

יש גדולים, יש קטנים, יש בינוניים, יש שחורים, יש כסופים, יש חזקים, יש חלשים, יש מותגים, יש מיובאים, יש ייצור מקומי ויש גם סתם מותגי מדבקה. יש יקרים, יש זולים, יש ממש זולים ויש את כל אלה שבאמצע. ומתוך כל זה צריך לבחור – בלי שבאמת יודעים מה הפרמטרים שקובעים אם גריל טוב או לא. אז אחרי הרבה מחקר, הנה כמה קווים מנחים כדי לבחור גריל גז:

לפני הכל – כמה, איפה, מתי.

לפני שבכלל ניגשים לבחירת גריל גז, מוטב לשבת ולקבוע מראש את הדברים שרק אתם יודעים ואף אחד אחר לא יוכל להגיד לכם –

  • כמה? = תקציב – כמה כסף אתם מוכנים להשקיע? יש גרילים בכל טווח מחירים. החל מ700 שקלים ועד 28,000 שקלים (ואפילו יותר). התקציב צריך לשקף גם את הסעיפים הבאים – מתי (כמה פעמים בשנה/חודש/שבוע) וגם איפה (גודל המקום שיש לכם למקם את הגריל). ככל שתעשו יותר על האש, וליותר אנשים, עדיף שתשקיעו קצת יותר בגריל.
  • מתי? = כמה פעמים בשנה/חודש/שבוע – ככל שתשתמשו יותר בגריל, כך עדיף שתשקיעו בו יותר. אם אתם עושים פעם בחצי שנה על האש, חבל להשקיע סכום גדול בגריל שלא יגשים את ייעודו. עדיף לכם גריל פשוט יותר, שגם יאפשר אחסון יותר קל בדרך כלל. באותו עניין, שווה לחשוב גם כמה אנשים תארחו בכל פעם כזו, כי אם אתם קצרי סבלנות, גריל קטן בטוח לא יתאים ל10-15 איש.
  • איפה = כמה מקום יש לכם לאפסן גריל – הגרילים הקטנים הם נחמדים, אבל, ובכן, קטנים. הגרילים הגדולים הם לרוב מעולים, אבל ענקיייייים. אז אם יש לכם מרפסונת, כנראה שגריל גדול הוא לא בדיוק מה שאתם מחפשים. ואם תשתמשו בו מעט, אני בספק אם גוש מתכת גדול ומאובק זה טוב ומתאים לעיצוב של הבית.

אחרי שנסגרנו על השאלות המקדימות, שבשבילן אתם צריכים להכיר רק את עצמכם, הגיע הזמן לשבת מול מחשב או סמארטפון, ולהתחיל לחקור קצת לפי נתונים יבשים.

עוצמה, מותג, רשת צלייה, ועוד כל מיני דברים שאכפת לכם מהם כשקונים את הגריל

  • עוצמת גריל הגז – עוצמת הגרילים בישראל נמדדת לרוב לפי BTU (או KW) – יחידת מידה שאמורה לשקף חום, אבל בפועל משקפת בעיקר את צריכת הגז של הגריל. יותר BTU, יותר צריכת גז. צריכת הגז נותנת לנו איזשהו נתון שמבהיר לנו כמה אש תצא מהמבערים של הגריל. כדי להבין מה זה BTU מתאים לגריל שתקנו, יש נוסחה מנחה שבה מחלקים את גודל המשטח צלייה במספר הBTU. כלומר – אורך המשטח (בס"מ) X רוחב המשטח (בס"מ) = גודל המשטח (סמ"ר). מחלקים ב BTU, ויודעים כמה BTU יש לס"מ. המינימום שממליצים עליו הוא 15, הממוצע הוא 18, ויש גם כמה יצרנים שטוענים שזה לא רלוונטי בגלל טכנולוגיות הצלייה החדשות (ויש לא מעט כאלה).לדוגמא – משטח צלייה של 40 X 50 ס"מ ייתן לנו שטח צלייה של 2000 סמ"ר. בהנחה שנרצה לבדוק את המינימום, נכפיל ב-15 (אנחנו רוצים לפחות 15 BTU לס"מ) מה שייתן לנו 30,000 BTU. זה המינימום המומלץ לגודל משטח צלייה שכזה. יש לציין, שבעוצמה כזו מינימלית יש סיכוי גבוה שפיזור החום לא יהיה שווה – יהיו בגריל איזורים חמים יותר וחמים פחות (או אפילו קרים). בכל מקרה בעוצמות כאלה נעדיף לעבוד עם מכסה סגור. כמובן, כדאי גם להסתכל איך המבערים מחולקים, מה שיטת הפיזור חום וכדומה – כולם גורמים שמשפיעים על צליית הבשר ותפקוד הגריל.תזכרו – מספר הBTU, והנוסחה הנ"ל הם רק קווים מנחים. הם לא הגורם היחיד שבגללו כדאי לבחור גריל.
  • מותג ואחריות – יש עשרות מותגי גרילים בארץ. יש מותגים מקומיים, יש מותגי ייבוא, יש מותגי מדבקה (שזה ייבוא סיני עם מיתוג ישראלי). עוד נסקור את חלקם בהמשך, אבל עיקר החשיבות של המותג הוא הגב שיש לו לאחר הקנייה. איכות הגריל הינה קריטית, ומותג שאינו נותן מעל שנה אחריות – כנראה שאינו מאמין במוצר שלו. זה משהו שקשה להגיד, אבל כשיש מותגים שנותנים 5 שנות אחריות ואפילו עשר, שנה אחריות זה פשוט הצבעת אי אמון במותג. נכון, יש מותגים נהדרים אשר משווקים על ידי יבואנים גדולים ועדיין עם שנה אחריות, אבל במצב כזה מומלץ לבחון טוב טוב את הגריל ואיכות החומרים שלו.במקרה זה, אני אציין לטובה למשל את אמגזית למשל – יש להם גרילים שכולם ייבוא מסין, אבל באיכות לא רעה בכלל (ויעיד גריל בן שש שנים שעומד אצל קרוב משפחה בגבורה בשימוש דו שבועי). זה מותג מדבקה אבל עם ערך לא רע בכלל לכסף. לא חייבים לקנות מותג גדול, אבל כן כדאי לוודא שיש ערך לכסף. גריל גז זו השקעה שצריכה להיעשות פעם בכמה שנים, אז עדיף להשקיע באיכות.
  • רשת הצלייה – יש כל מיני חומרים לרשתות הצלייה של הגרילים. יש רשתות ברזל יצוק, יש רתות ברזל יצוק מצופות, ויש רשתות מתכת (מצופות בדרך כלל בציפוי של מחבתות). אם בסעיפים הקודמים עוד מצאתי את עצמי מוכן להתפשר, פה ממש לא התכוונתי להתפשר. אני רציתי רשת ברזל, כבדה, שלא רק תהיה עמידה יותר אלא גם תשמור על חום ותתן תחושה אמיתית של צלייה. אם אתם רוצים להיות בטוחים, כשתלכו לראות את הגריל פשוט תרימו את הרשת ותחזיקו אותה ביד. יותר כבד – יותר טוב.שוב, בסעיף הזה אני לא הייתי מוכן להתפשר, מה שדרש עלייה קלה בתקציב, אבל זה פשוט מרגיש ונראה הרבה יותר טוב.
  • מבערים – החלק הכי חשוב ומרכזי בגריל, שבלעדיו אין גריל.. יש מגוון עיצובים וחומרים למבערים, ולכל יצרן יש את הקטע שלו בעניין הזה. מה כן חשוב לבדוק? אבנים, ששימשו פעם בגרילי גז כדי לפזר חום, חלפו מן העולם. כיום משתמשים בשיטות אחרות לפיזור חום, ושוב – לכל יצרן השיטה שלו. חשוב לראות שהמבערים מחולקים טוב בגריל, שיש הגנה למבערים מפני טפטוף שומן (שלא ישרף הגריל ו\או ייהרסו המבערים), ושיש גישה לנקות אותם מדי פעם. באופן כללי, מבערים הם חשובים ולכן כדאי לוודא כמה זמן אחריות יש למבערים. אם הולך מבער, כנראה שהלך הגריל.
  • גודל הגריל – לנו יש מרפסת בגודל קטן יחסית. כלומר, ככל שהגריל יותר גדול יהיה לנו פחות מקום להנות מהמרפסת. למזלנו, יש היום גרילים יחסית גודלים אבל עם מדפים מתקפלים, מה שאומר שאפשר לחסוך די הרבה מקום כשלא משתמשים בגריל. מעבר לכך, אם ממש צריך לחסוך מקום, יש אפשרות לבחון גרילים מתקפלים (העגלה מתקפלת) וכך נחסך המון מקום. אישית, הגרילים האלה פשוט היו קטנים לי מדי. למי שמתכנן מדי פעם לעשות על האש לזוג + כלב – זה פתרון מצויין.

סיימנו לבדוק נתונים יבשים. בשלב הזה צריכים להיות 3-4 גרילים שאתם מתלבטים ביניהם. ובשלב הזה אני ממליץ לצאת מהבית וללכת לראות בעצמכם. למה? כי טוב מראה עיניים והרגשת ידיים מהימור, מושכל ככל שיהיה).

אל תתביישו לגעת בגריל הגז

למה אני ממליץ ללכת לראות את הגריל בעיניים? כי אלא אם אתם מכירים את הגריל והחברה שממנה אתם קונים, תוכלו להבין לעומק מה זה הגריל הזה ואיך הוא מרגיש לכם. נתונים יבשים זה חשוב, אבל הרגשה חשובה יותר.

מה כדאי לבדוק?

מכסה הגריל – כדאי לבדוק מה הכובד שלו, איך הוא מתיישב על הגריל בזמן סגירה, האם הוא רועד או שהצירים מחזיקים אותו חזק, וממה הוא עשוי. איכות המכסה והחיבורים שלו יכולים להיות מדד טוב לאיכות הגריל עצמו. מעבר לכך שמכסה כבד ישמור על החום טוב יותר וייתן לכם יכולת להגיע לטמפרטוורות צלייה מהר יותר.

ניקוז שומנים – ניקוד שומנים בגריל גז הוא חשוב ביותר. בגריל גז אין אפשרות לזרוק מים על הגריל כמו בגריל פחמים, ואם אין ניקוז טוב של שומן הבשר שלכם יעלה באש. זו תופעה שנקראת שילהוב, שבה השומן שנוזל פשוט עולה באש אם אין לו לאן להתנקז. חשוב לבדוק שני דברים לגבי הניקוז שומנים – גודל המגש והמיקום שלו. מגש קטן ידרוש ניקוי תדיר של השומנים, ומיקום לא נוח יקשה לעשות את זה. אם אין מגש ניקוז שומנים הניקוי של הגריל הופך להיות מאתגר במיוחד, מכיוון שכל 2-3 פעמים יהיו לכם להבות מהשומן.

איך זה מרגיש לכם – ופה הנקודה הכי חשובה. בסופו של דבר, אתם אלה שתחזיקו עכשיו את הגריל גז הזה אצלכם כמה שנים. ואתם תשתמשו בו וצריכים להנות ממנו. אם נראה לכם הגריל קטן מדי, רעוע, לא אהבתם את העיצוב או שבכלל המוכר לא נראה לכם – כנראה עדיף שתוותרו ולא תתפשרו.

אפשר להתפשר על גריל קטן. אפשר להתפשר על גריל לא כל כך חזק. אפשר להתפשר על איכות. אפשר להתפשר על יצרן. אפשר להתפשר על אחריות. אפשר להתפשר על הרבה דברים. אי אפשר להתפשר על הרגשה.

כדי להקל לכם על החיים, כמה מסקנות ואתרים שיעזרו לכם עם גריל הגז –

  1. את מרבית המידע השימושי אספתי מאתר "מנגולטור". בעמוד הראשי יש מחשבון נהדר לחישוב בשר וקניות לעל האש (מומלץ בחום, למרות שלפעמים צריך לתקן קצת את כמויות האלכוהול 🙂 ). באותו אתר, יש עמוד הסבר על גרילי גז. מעבר להסבר הנהדר על המאפיינים של הגריל, בעל האתר – מקס, עונה בתגובות לגבי גרילים ספציפיים ושאלות נוספות. שווה לבקר, לקרוא, ואם אתם מתלבטים – לשאול. הוא מבין בזה. מאד.
    דף הבית והמחשבון – http://mangulator.com
    איך לבחור גריל גז על פי אתר המנגולטור
  2. פורום צלייה וגריל באתר HThome.co.il – פורום גדול עם הרבה משתמשים ומידע על גרילים שונים. אפשר לחפש לפי נושא, לקרוא ביקורות של משתמשים, ולקבל מידע נוסף וחוות דעת. הפורום לא פעיל מאד, אבל בהחלט יש שם תנועה ורצון לעזור.
    פורום צלייה וגריל
  3. גוגל! – חיפוש של הגריל הספציפי שאתם רוצים יעלה לכם כמעט כל מידע אפשרי – ביקורות, חוות דעת, מחירים אצל ספקים שונים. אם אתם רוצים להבין מי היצרן שעומד מולכם, תריצו חיפוש באנגלית. אם אין ליצרן אתר רשמי, כנראה עומד מולכם גריל מדבקה (שוב, זה לא אומר כלום על האיכות).

ומכיוון שעברתי על הרבה מקומות, יצרנים, ושאלתי המון אנשים – הנה סקירה קטנה של מותגים ודגמים (כפי שאני רואה אותם). בחלקם התנסיתי, בחלקם רק נגעתי בחנות, ואת חלקם לא ראיתי בכלל, ורק שמעתי את שמם. הדעות המובעות כאן הן דעתי בלבד, על סמך התרשמות אישית. אני לא מומחה לגרילי גז. אני מומחה בלאכול את הבשר שמכינים בהם 🙂
(תסלחו שהשמטתי את החברות שלא התאימו לי, אבל אני מעדיף לרשום דברים חיוביים במקום להתעסק בשלילה. בייחוד כשלא בחנתי את הגרילים בפעולה)

גרילים קטנים –

סטרלינג 30,000 – יש אותו למספר חברים. תמורה נהדרת לכסף – גריל קטן, אבל עם עוצמה טובה ולא רעה בכלל. חסרון אחד מרכזי – אין לו ניקוז שומנים, מה שעושה את מלאכת הניקוי קצת מאתגרת.
WEBER Q220 – יש סדרה שלמה של WEBER מסדרה Q, כשהקטנים שבהם הם אלה עם הספרות 1 או 2 בהתחלה. אלה גרילים קצת קטנים לטעמי, אבל מאיכות מאד גבוהה. בנוסף, צריך לשים שאלו גרילים שמותאמים לקהל אמריקאי – החום ושיטת הפעולה של הגריל יותר "מבשלים" את הבשר מאשר צולים אותו. אם אתם חסרי סבלנות או מעדיפים בשר חרוך היטב – לא בטוח שזו הבחירה הטובה בשבילכם.
NAPOLEON – מותג יוקרה לכל דבר. יש לה גריל אחד קטן, שהוא גריל נייד. אני מציין אותו פה רק בגלל שהוא נראה מדהים ובעוצמה סבירה. לטעמי מאד קטן, ומאד יקר (כפול מהמחיר של הסטרלינג).

גרילים בינוניים (הכל יחסי) –
WEBER Q3200 – האח הגדול בסדרת Q של וובר. מרגיש חזק יותר ומסיבי יותר. מבחינתי, החיסרון העיקרי שלו הוא שיטת הצלייה האמריקאית – חום ששומר על הבשר ומאפשר לצלות אותו בנחת. יש כאלה מאד יאהבו את העניין, יש כאלה שפחות. בכל מקרה, זה גריל באיכות מאד גבוהה.
GRANDHALL – מותג שמתחיל לתפוס תאוצה בארץ, עם שם טוב והרבה המלצות על השירות של היבואן. זה גריל שמיוצר בסין, אבל האיכות מאד גבוהה. אין להם גריל קטן, והגריל הקטן שלהם יותר גדול מחלק מהגרילים הבינוניים של יצרנים אחרים. המחיר קצת יקר, אבל באמת שהשאלה ביחס למה.
CAMPTOWN – הגרילים הקטנים של קמפטאון פשוט קטנים מדי וגם לא מרגישים אמינים במיוחד. הגרילים הגדולים יותר מרגישים כבר הרבה יותר נורמליים. למען האמת, לא התנסיתי בגרילים האלה, ומלבד לראות אותם למשך 5 דקות ולהבין שזה לא בשבילי, לא התעמקתי בהם.
COLEMAN – מותג וותיק בעולם הגרילים שיש לו מגוון גדול של דגמים. שווה לבחון אם יש משהו שמתאים לכם. אני משום מה רק מצאתי דגמים יקרים מדי ביחס לתמורה, ולכן ויתרתי עליו. יכול להיות שלקראת יום העצמאות יהיו מבצעים שהופכים אותו לכדאי יותר.
Australian Chef – זו חברה של גרילי מדבקה, שאין לי מושג לגבי האיכות שלהם. אני כן יכול להגיד שהתרשמתי מאד לטובה מהגרילים שלהם ומאיכות החומרים, אבל אין לי מושג לגבי עוצמה או מה קורה לאורך זמן.

גרילים תוצרת הארץ – כן, קשה להאמין אבל יש אפילו כמה יצרנים של גרילים. הידועים שבהם הם: שאולי, ויקטור וש.ד.ר. אלו הגרילים שמשתמשים בהם במסעדות ולכן הם מאד אמינים וטובים. יש להם גרסאות ביתיות, ואם העיצוב היה רק קצת יותר טוב מגוש נירוסטה – כנראה זו הייתה הבחירה שלי.

זהו. מקווה שעזרתי לכם קצת. בטוח יהיו המון מבצעים לקראת יום העצמאות, אז תישארו ערניים. לפי מה שאני בדקתי, יש הרבה הנחות שיחסכו לכם הרבה כסף על הגריל.

וכמעט שכחתי! המתכונים!

סטייקים על הגריל

קחו סינטה, תפרסו דק. קחו אנטריקוט, תפרסו בעובי אצבע. קחו פרגית, תנקו משומנים ועצמות. לכו לגריל, קחו איתכם מלח גס ופלפל שחור. חממו את הגריל היטב, הניחו את הבשר. תנו לו 2 דקות להיצרב. הפכו צד. המליחו ופלפלו. המתינו שתי דקות. המליחו ופלפלו לפי הטעם. הפכו שוב לעשרים שניות. הוציאו לצלחת והגישו לשולחן. בתיאבון!

יש לכם מתכונים טובים למנגל? שתפו בתגובות!

נשלח ב Blog, בבית עם התגית: , , , , , , ,
%d בלוגרים אהבו את זה: