חג חמישי שמח 6/2/2014

בוקר טוב וחג חמישי שמח לכולם!

השבוע אנחנו עם עומס של פרשיות ורובן עוסקות, איך לא, בסקס! סתם. הרוב עוסקות בתרבות ורכילות, ובעיקר במוסר לקוי של האנשים שלקחו חלקבפרשיות. אם שכחתי פרשיה, אני מתנצל בפני הנאשמים.

* קודם כל, נתחיל מהפרשה המרכזית של השבוע – אייל גולן ופרשיית "משחקי חברה" (מת לפגוש את הבנאדם שאחראי לתת שמות לפרשיות במשטרה!). אז אחרי שהוא הכחיש, הודה, נחקר, נעצר, שוחרר, הואשם, האשים, הפליל, והכחיש שוב – הוא החליט להוציא מכתב למעריציו. עיקר המכתב – בסה"כ רציתי אבא! פלא שהפכו אותו למרקו? באורח פלא, יום אחרי המכתב – בוטל כתב האישום נגד אייל גולן (מחוסר ראיות, לא מחוסר אשמה). כתב האישום נגד אבא שלו עדיין קיים. אתם רק תזכרו מי אמר לכם ראשון שבפרשה הזו ימצאו שעיר לעזאזל והוא יאכל אותה…..

רק רציתי את אבא

רק רציתי את אבא

* בפוליטיקה היה מאד מעניין השבוע – אחרי שביבי נכנס לעימות עם בנט שבוע שעבר, השבוע ביבי וקארי משחקים בפיפי וקאקי. אני מתחיל לראות מוטיב חוזר בפרשיות האלה (שרה נתניהו?). אבל ברצינות – זה מתחיל להרגיש כמו ילדות בכיה ג' שמרכלות מאחורי הגב אבל בקול מספיק חזק שמי שצריך ישמע. ואני אומר – יאללה מכות יאללה! או, לחילופין, לפתור את זה כמו גברים אמיתיים ולעשות תחרות בישול. יש לפחות שני פורמטים של תכניות שישמחו לעשות ספיישל.

* ורק בקצרה – לצערנו חייל נהרג מאש כוחותינו באמצע מארב. הקטע העצוב באמת זה שכנראה ניתן היה למנוע את התקרית אם רק היו נשמרים נהלים. אז תזכרו שלא רק בצבא – יש נהלים של בטיחות וזהירות. תהיו חכמים וזהירים! בנהיגה, בדרכים, בעבודה – better safe than sorry.

* אריאל זילבר היה אמור לקבל פרס מפעל חיים מאקו"ם. אחינועם ניני הייתה אמורה לקבל את זה שהוא אומן ענק. במקום זאת, קיבלנו פיאסקו של פוליטיקה שמערבת אמנות ומוזיקה, וחבל. למי שלא יודע – אריאל זילבר היה אמור לבל פרס מפעל חיים, ואחינועם ניני התבטאה נגד ההחלטה עקב דעותיו האישיות והפוליטיות של האיש. אקו"ם, בתורה, משנה את הגדרת הפרס ל"פרס על תרומה למוזיקה". לא ניכנס לאיזו מהדעות נכונות, אבל מה שכן אפשר להגיד – אחינועם ניני מול אריאל זילבר בקרב אימתני, והמפסידה העיקרית היא אקו"ם.
————————————————————

קצת רכילות – כי חייבים!

* קלינטון שוב מסתבך – הפעם מעיד שחקן הוליוודי שקלינטון התחיל (וכנראה הצליח) עם אליזבת הארלי. אחת השחקניות הסקסיות בקולנוע, כנראה נפלה בקסמיו של הנשיא. שני דברים ברורים מהפרשה הזו – 1.ההכחשה של הארלי יותר אמינה מההכחשה של קלינטון 2. בבית של ביל והילארי יש כרגע המון מתח. רק שלא יגלו עוד שמלה עם כתם.

* מי מכם שעוקב אחרי הקרדשיאנס (נשבע שאני לא, אישתי כן) שמע השבוע שברוס ג'נר (האבא החורג של קים קרדשיאן ואחיותיה) עומד להפוך לאישה. ספורטאי אולימפי לשעבר, החליט להפוך לאישה. אין ספק, כמה שנים עם המשפחה הזו וכל אחד היה מאבד את שפיותו.
———————————————————-

ספורט? טוב נו…

* סופרבול XLVIII (שזה 48 בעברית) נערך השבוע. דנבר ברונקוס הפסידו (בצורה מחפירה) לסיאטל סיהוקס. האמריקאים האלה יודעים לחגוג, ולנו זה רק משאיר לקנא. מצד שני, כשלכל קבוצה יש 53 שחקנים, לא כולל צוות מקצועי, כל חגיגה קטנה היא מסיבה ענקית!

* דיוויד בקהאם מקים קבוצת כדורגל חדשה במיאמי – יותר משהוא מתעניין בלהקים קבוצת כדורגל, נראה שזו הדרך הקצרה לאזרחות אמריקאית, או לפחות לשלום בית עם אישתו שלא מוכנה לחזור לאנגליה.

בקיצור, שיהיה לנו חג חמישי שמח, סופש מהנה, ושתזכו לנוח בשבת

קרדיט תמונה: @matan gevald kidroni
https://www.facebook.com/matankidrony

נשלח ב חג חמישי שמח! עם התגית: , , , ,

צהבת ילודים – או בשמה השני – לא משחררים מבית חולים!

צהבת ילודים - עם צהבת ובלי

צהבת ילודים – צהבת המופיעה בתינוקות עקב הצטברות של בילירובין (תאי דם אדומים). הסיבה מספר אחת לתינוקות שנשארים בבית חולים והורים שלא יודעים מה לעשות עם עצמם.

אחרי 48 שעות בבית חולים קמנו בבוקר יום שבת של שמש, והלכנו להוציא את הילד מהתינוקיה. על העריסה שלו הופיעה פתק קטן, צהוב, כתוב בכתב חרטומים – "בדיקה חוזרת בשעה 16:00". אחרי שהלב נפל לתחתונים, הנשימה נעצרה וחזרה, ניגשנו לאחות האחראית לברר את פשר העניין. האחות, בסבר פנים רציני משהו, הסתכלה על הפתק ואמרה "יש לו עלייה ב(מילה ארוכה מאד), וזה אומר שיש לו צהבת ילודים". או, בשמה השני – לא משחררים מבית חולים!

הרגע שבו שמענו שהילד נשאר בבית החולים היה רגע קשה. מפתיע. כמו בעיטה בבטן. בייחוד כשכמה דקות לפני שהלכנו לקחת את עידן מהתינוקיה נכנסה אחות והודיעה שאת החדר צריך לפנות היום ("אבל אולי יש מיטה במסדרון אם נרצה להישאר"). הילד נשאר בבית חולים, ואנחנו חייבים ללכת הביתה. 9 חודשים של הריון, 24 שעות של צירים, 10 שעות בחדר לידה, 48 שעות מאז שעידן נולד – ואנחנו צריכים להפרד ממנו כי בבית חולים אין לנו מקום.

מאותו רגע שגילינו את הפתק והמשמעות, הסל-קל והבגדים שהבאתי איתי באותו בוקר לבית החולים קיבלו משמעות אחרת, בודדת וכך החל מעגל קסמים – אישתי רואה את הסל-קל והבגדים ומתחילה לבכות, הילד שומע אותה ולא מרוצה מהעניין – מתחיל לבכות, אני מרים את הילד, מחבק את אישתי, מרגיע את שניהם. שתי דקות אחרי – אישתי בוכה, הילד שומע וכך זה המשיך בערך 4 שעות. אחרי שהתאפסנו על עצמנו, התחלנו לנסות להבין מה קורה.

מה זה צהבת של תינוקות?

צהבת ילודים (Jaundice) היא לא צהבת של מבוגרים. זו צהבת של העור, שנגרמת בגלל עלייה בערכי הבילירובין (זוכרים את המילה הארוכה של האחות? זה זה). בילירובין הוא התוצאה של התפרקות של תאי דם אדומים. כאשר הגוף מפותח והכבד פעיל, בילירובין מפורק על ידי הכבד ויוצא דרך הקקי (מה חשבתם שאגיד? צואה?). כאשר הבילירובין נצבר בקצב יותר מהיר מאשר הכבד מסוגל לפרק, נוצרת צהבת. צהבת ילודים נקראת צהבת בגלל שינוי צבע העור לצהוב כתמתם בגלל עודף הבילירובין.

בעיקרון, צהבת ילודים אינה מסוכנת. רק בערכים גבוהים מאד עלול להווצר נזק חמור כגון נזק מוחי או חירשות. בערכים נמוכים (עד 16-17 מ"ג) התינוק רק נשאר להשגחה. בערכים גבוהים יותר (מעל 17 מ"ג) הילד יוכנס לטיפול ב"מיטת שיזוף" – תחת אור אולטרה סגול שעוזר לפרק את הבילירובין דרך העור.

מה יכול לגרום לצהבת בתינוקות?

בתכלס – אף אחד לא יודע. צהבת תינוקות יכולה להגרם סתם כך. ישנם מספר גורמים ידועים, אבל את רובם לא ניתן לאבחן מראש. מהם הגורמים הנפוצים לצהבת ילודים:

  • צהבת פיזיולוגית – נפוצה ביותר, ונגרמת בגלל שהכבד של הילוד לא מפותח מספיק. בד"כ מתפתחת תוך 2-4 ימים מהלידה, ונעלמת מעצמה תוך שבוע עד שבועיים מהלידה. מרבית התינוקות יסבלו מצהבת פיזיולוגית ברמה זו או אחרת, אבל היא תעבור לבד ולכן אין מה לדאוג.
  • צהבת פגים – נפוצה מאד בפגים בגלל שהכבד עוד יותר לא מפותח מתינוקות שנולדו בזמן. לרוב, פגים יטופלו ברמות נמוכות של בילירובין, בעיקר כדי להמנע מסיבוכים.
  • צהבת הנקה – בימים הראשונים לאם הטרייה אין חלב בחזה, אלא בעיקר קולוסטרום. בנוסף לכך, מכיוון שהתינוק לא מיומן בהנקה, הוא לא מקבל מספיק אוכל ולכן הבילירובין אינו מתפרק כראוי במעיים. זו אינה בעיה בחלב האם, אלא בעיקר בשל כך שהתינוק אינו מקבל מספיק אוכל.

שמישהו יקח מפה את הצהבת הזו!

במקרה שלנו, יומיים אחרי השחרור של שני (אישתי) מבית החולים, וחמישה ימים מהלידה, ערכי הצהבת ירדו. הגענו בבוקר, וראינו בטבלת הבדיקות שהערכים ירדו. מאד שמחנו מכך, וקיווינו שאחרי סבב הבדיקות הבא בשעה 16:00 נוכל להשתחרר. במהלך היום נהגנו להיות בבית חולים, לטפל בעידן, שני דאגה להניק ולהאכיל אותו, ושנינו דאגנו לתת לו הרבה חום ואהבה.

מכיוון שידענו שיש בדיקות בארבע, יצאנו לארוחת צהריים. כשחזרנו, חיכתה לנו הפתעה – הילד הקטן והמתוק שלנו היה ערום, עם משקפיים על העיניים, "תופס שיזוף" מתחת למנורת אולטרה סגול. לא יכלנו להאמין למראה עינינו. ואני אפילו לא מדבר על הרגשות – רגע של שבירה. הילד לא יוצא מהבית חולים, שוב! בירור עם הרופאה הבהיר לנו שהערכים שוב טיפסו. לא הצלחנו להבין מה קרה.

טיפול בצהבת ילודים - אבא ברק

מיטת שיזוף באור אולטרא סגול – לטיפול בצהבת ילודים.

אז התחלנו לחקור, לחפור, לקרוא מאמרים, ללמוד נתונים, לבדוק מקרים אחרים, לשאול את הצוות, לברר עם הורים אחרים. אחרי כמה שעות של חפירות, דיונים וקריאת אינספור עמודים, גילינו שתי הערות קטנות באתר מסוים, שבו מצוין שיש שני גורמים לא נפוצים לצהבת – התנגשות בין סוגי הדם של התינוק והאמא, וצהבת כתוצאה מחלב אם. כמובן שאף אחד מהצוות הרפואי לא טרח להגיד שיש סיכוי שאלו גורמים לצהבת, מה שגרם לתיסכול גדול אצלנו.

אז התחלנו בלשאול את הרופאה – מה הסיכוי שסוגי הדם מתנגשים? בדיקת דם של עידן, בדיקת דם של שני – והתוצאה – יש סיכוי שזה התנגשות של סוגי דם שעוברת בחלב האם. בירור עם אחות לגבי האפשרות שזה חלב האם, מקבל את התשובה הבאה: "הרופאים לא מאמינים שזה נכון, אז לנו אסור להגיד על זה כלום למרות שבבתי חולים אחרים כן אומרים לאם להפסיק". אז תנו לי להבין – ארבעה ימים של צהבת, ורק עכשיו נזכרתם שיש שני גורמים אפשריים, שניהם קלים למניעה, ולא חשבתם ליידע אותנו?!?!

אז איך נגמר הסיפור של הצהבת תינוקות?

אחרי כל הבירורים, דיבורים ומחשבות – החלטנו על צעדי מנע: הפסקנו עם חלב האם (למרות שאישתואני רצינו שתניק), עברנו לסימילאק בלבד, וחיכינו. עד היום לא נדע אם זה הגוף של עידן שהתחזק, ההפסקה של החלב אם שיכול להיות גרם לצהבת (או אולי התנגשות סוגי דם), אבל אחרי שבעה ימים בבית חולים סוף סוף שיחררו לנו את הילד הביתה, בדיוק לנר ראשון של חנוכה – נס החנוכה הפרטי והקטן שלנו.

צהבת ילודים - עם צהבת ובלי

עידן הקטן לאחר טיפול במיטת שיזוף, עם צהבת וחודש אחרי – כשהצהבת כבר עברה לגמרי.

יום לאחר מכן חזרנו לבית החולים, לעוד בדיקת בילירובין. מכיוון שהבילירובין נשאר יציב (גם אם קצת גבוה), שוחררנו סופית הביתה עם הנחיות למעקב. וכך נגמרה אפיזודת צהבת ילודים – או בשמה השני – לא משחררים מבית חולים!

ואם אתם הורים מודאגים שמחפשים מה לעשות עם הצהבת של הילד – אני לא רופא, ובטח לא מומחה, אבל מהניסיון שלי אני אתן לכם כמה המלצות:

  1. תשאלו, תבררו, תחקרו – כל דבר שקורה עם הילד שלכם, בייחוד בימיו הראשונים. ככל שתשאלו יותר, תוכלו לדעת יותר. לא כולם ינדבו מידע, ולכן אם תשאלו – תקבלו תשובות.
  2. צהבת ילודים היא לא דבר כזה נורא – במרבית המקרים הצהבת תעבור מעצמה, ואין מה לדאוג. במידה ושמו לכם את הילד ב"מיטת שיזוף" – זה רק לטובה, כי זה יעביר את הצהבת מהר יותר.
  3. יש לתינוק שלכם צהבת? היא לא עוברת תוך יום יומיים? תשקלו להפסיק את ההנקה. בין אם זה בגלל חלב האם עצמו, ובין אם זה בגלל סוגי דם, שבוע שבועיים של סימילאק לא יפגמו בהתפתחות הילד. אלו צעדים פשוטים שיכולים לעזור לתינוק המון כדי להחלים מהצהבת ילודים.
  4. סוף טוב הכל טוב

    מלבד טראומה נפשית קלה (להורים בלבד) הצהבת עברה לה חלפה לה. לקח לה שבועיים כמעט כדי לעבור, אבל זה קרה בסוף. כתוצאה מהצהבת נאלצנו לדחות את הברית (כי אסור לחתוך כשיש צהבת). בדיעבד, אני כמעט בטוח שזה שהילד נשאר בבית חולים היה רק לטובה. זה נתן זמן לאישתי להתאושש, לי זמן לארגן ולסדר את הבית, ולהכין את עצמנו לקבל את עידן בבית מסודר, נקי ומוכן. אין ספק, המנוחה עזרה לנו להתאושש, ולהתחיל את חיי ההורות בצורה רגועה יותר. את הטראומה של "רגע, יש לי פה תינוק. מה אני עושה איתו עכשיו?" עדיין חטפנו, אבל על הנושא הזה נדבר בפוסט אחר.

נשלח ב הרהורים של הורים עם התגית: , , , ,

שמן, מאושר, אבל כנראה לא בריא

שמן, מאושר, אבל כנראה לא בריא

כשהייתי קטן לא היו צריכים לחנך אותי לסיים מהצלחת. מכירים את הילדים שויתרו על שלב ארוחת הילדים וישר עברו לארוחה שלמה? אז אני כזה. אותי חינכו לאכול כמה שבא לי, מה שבא, ואיך שבא לי. בהתחלה זה עבר מצוין – כולם רוצים ילד בלי בעיות אכילה.

זה התאזן לא רע עם פעילות גופנית של ילד – לרוץ, לקפוץ, לשחק. כשעברנו דירה, והייתי צריך להחליף חברים, ישבתי הרבה בבית. אז הגיע שלב שבו זה כבר היה יותר מדי – יותר מדי אוכל, יותר מדי חוסר בפעילות. התוצאה: ילד בכיתה ו', עם כרס של בן 50.

שמן, מאושר, אבל כנראה לא בריא

לקחתי את עצמי בידיים. בערך…

אז נכון, לקחתי את עצמי לידיים. במהלך השנים עליתי במשקל, ירדתי במשקל, ושוב עליתי, ושוב ירדתי. בתיכון לקחתי את עצמי בידיים, והפכתי להיות רזה (יחסית) בעזרת הרבה ספורט ואכילה מאוזנת (בערך). בצבא שמרתי על עצמי, אבל עדיין תפחתי – מימדים גדולים, שנכנסו בתוך מדים גדולים ועזרו לי לכסות על השומנים המצטברים. בסוף השירות שברתי את הרגל, וכך יצא שישבתי בבית כמעט חצי שנה. לא צריך לפרט מה היתה ההשפעה על המימדים שלי, נכון?

אחרי הצבא הבנתי שאם לא אשפר את מצבי, רחוק אני לא אגיע (בעיקר כי התנשפתי אחרי הליכה של 500 מטר). אז התחלתי להתאמן. ומכיוון שראיתי תוצאות, ורציתי יותר תוצאות, התחלתי גם לאכול בריא. המון ירקות, פחות אוכל שמן, אפס לחם. וזה עבד. נראיתי טוב – שרירי, רזה (יחסית ל90 קילו של בן אדם), וזה השפיע – על הביטחון שלי, על ההרגשה שלי, ועל הבריאות שלי.

מאז עברו הרבה מים בנהר והמון אוכל בפה שלי. פיתחתי חיבה יתרה למסעדות. מה אני אוכל הפך לדבר משני – העיקר שאהיה שבע. לחץ של זמן הפך את הסנדביצ'ים לארוחה המועדפת עלי. לחם לבן, עם כל דבר בפנים. וזה משפיע – היום אני שוקל 110 ק"ג, עם עיקולים של גברת מתקופת הרנסנס. אני לא שומר, אבל כן מנסה לשפר את מה שאני מכניס לפה שלי. זה לא עוזר לי לרזות, אבל כרגע – גם לשמור על המשקל שלי, בלי לעלות, זו הצלחה.

אז התחלתי מלהוריד קלוריות ושומנים. בעיקר איפה שהיה לי קל ופשוט להוריד אותם. הורדתי מהתזונה שלי את הגבינות השמנות – כבר לא אוכל גבנ"צ 28%, אלא רק 9% (הייתי הולך גם על 5%, אבל היא פשוט לא טעימה). כבר לא אוכל גבינה לבנה 9% (או גרוע מכך, גבינת שמנת 28%) אלא קוטג' 5%, ועדיף בכמויות קטנות. את הלחם הלבן החלפתי בלחם מלא, ותמיד יש לי מלאי של פריכיות כדי להפחית גם בלחם המלא. לעשות את השינוי הזה לבד, זה חתיכת אתגר, ולכן אני שמח כשעושים חלק מהעבודה בשבילי.

במקרה הזה, מי שעושה את העבודה בשבילי הוא החברות הגדולות. תנובה למשל, פיתחה את המצפן התזונתי. מצפן שמוביל אותם כחברה להפחית בנתרן, סוכר, ולחתור למניעת השמנה. זה אומר שהורידו באחוזי שומן של גבנ"צ כחלק מהמדיניות הזו, מה שעזר לי להוריד גבנ"צ 28% מהתפריט שלי. ויש לא מעט חברות שגם הולכות בכיוון הזה. תיקחו את ההפחתה הזו באחוזי שומן, תוסיפו את ההורדה במלח (נתרן) וסוכר, וקיבלתם שיפור (קטן אמנם) בתזונה שלכם.

האמת, שאם היו עוד חברות שקובעות לעצמן מדיניות כזו, היה לי הרבה יותר קל לעשות בחירות "קלות משקל" (הבנתם? פחות משמינות 🙂 ). ועכשיו זה אפילו יותר חשוב לי. אני לא רוצה שהילד שלי יהיה כמוני במצב הפיזי שלי. שיאכל הכל, שיאהב לאכול, אבל שידע מתי לשמור על עצמו. שיצליח לשמור על גוף בריא, ולא יגיע למצב שהרופא מסתכל על ה BMI שלו, ואומר לו – אוי ואבוי.

לא רק המשקל מעליב, גם הסביבה

ובישראל, כמו בישראל, זה לא נגמר בזה שהרופא יקרא לך שמן. זה חברות הבגדים שאפילו לא מייצרות בגדים למידה שלך. זה חמותך שמחליטה להעיר לך על הכרס. זה הדודה ששואלת אם אני בהריון, או שאני מזדהה עם אישתי ההריונית. זה הילדה שכשהייתי בכיתה ו' הצביעה על הכרס ושאלה אם זה אמיתי, ולמה אני כזה מגעיל. מהילד שלי אני מקווה למנוע את ההערות, את ההקנטות, את הכאב. היום השלמתי עם השומן שלי. אני שמן, מאושר, אבל כנראה לא בריא כל כך.

כדי למנוע מהילדים שלי את הכאב, אני בתחילתו של תהליך. אני מנסה לגרור גם את אישתי לתהליך הזה, ואני מקווה שזה יצליח לנו. לא למעננו, אלא בעיקר למען הילדים. שיראו הורים שאוכלים בריא ומאוזן, ושומרים על עצמם. שעושים ספורט מדי פעם. שאוכלים מה שהם רוצים, אבל גם שמים לעצמם גבולות. אז יש לי ולאישתי הרבה עבודה, אבל אני בטוח שבסוף נצליח.

נשלח ב Blog עם התגית: , , ,

פה גדול אוכל הכל!

פה גדול אוכל הכל!

אני אוכל הכל. כמעט. אני לא אוכל פלפלים וגמבות (אבל זה כבר סיפור אחר). אבל חוץ מזה אני אוכל הכל. ועדיף שזה יגיע בצורת חלק מפרה עם מרכז ורדרד ומדמם. עם שומן. לצערי, ההשפעה של זה היא שאני מתחיל להיראות כמו הפרה. כולל השומן.

אם בפוסט הקודם הצגתי את הסיבה שאני שמן, מאושר אבל כנראה לא בריא, בפוסט הזה אני אכנס לעומקו של עניין האוכל. מה אני אוכל, כמה, ואיך זה משפיע עלי. אז בואו נקפוץ ישר למסקנה – פה גדול אוכל הכל! – אני אוכל המון. אני אוכל מספיק כדי לשבוע, ועם קיבה שעברה שנים של אכילה מאסיבית, כנראה שזה המון.

אוכל בריא? לא. אוכל הרבה? כן

אני אוכל ארוחת בוקר שתיחשב בריאה – פריכיות, קוטג', כוס תה. לפעמים מוסיף איזו עוגיה. הבעיה מתחילה דווקא בצהריים. אמנם אני מביא ארוחת צהריים מהבית, אבל קשה להביא דברים בריאים כשאין זמן לבשל. אז יוצא שאני אוכל לפחות פעמיים בשבוע שניצלים (אנחנו מכינים בבית, אבל עדיין – פירורי לחם, טיגון – לא משהו) עם תוספת (פירה, פתיתים, תפו"א בתנור). עדיין נשמע לכם בסדר? גם לי.

בערב, וזה שינוי של הזמן האחרון, עברנו לאכול סלט עם ביצה בצורה כלשהי (קשה, מקושקשת, חביתה) וגבינות. איפה הבעיה אתם שואלים? שכדי להרגיש שובע, אני צריך שתי פרוסות לחם לפחות. והרבה סלט. והרבה גבינות. ופה מתחילה הבעיה. אני בטוח שמישהו כבר המציא את תיאוריית "הפרוסה הנוספת" לגבי אכילה. בפועל, זה אומר שעל כל מה שאני אוכל תמיד יש פרוסה נוספת. של לחם, של גבינה צהובה, שכבה של גבינה לבנה – תמיד יש משהו שהוא מעבר למה שאמור להיות.

לא רק מה אוכלים, אלא גם איך!

אני אוכל רגשי, בזה אין לי ספק. ארוחה משעממת לא משביעה אותי. ארוחה מעניינת היא ערימת קלוריות מתפוצצת שעלולה להכיל קלוריות שמספיקות ליום שלם. בגלל זה אני אוהב מסעדות. אוכל מלא שמן ושומן שתמיד משביע אותי. מצד שני, תמיד גם מלווה לו הרגשת אשמה – על כמות השומן שהכנסתי לגוף שלי, ולעיתים גם על הכסף.
פה גדול אוכל הכל!
בהרצאה שנוכחתי לאחרונה באדיבותה של תנובה והמצפן התזונתי, הסבירו שחשוב לא רק ה"מה אוכלים", אלא גם ה"איך אוכלים". חשוב לא רק לבחון את כמות הסוכר והנתרן, אלא גם את איכות האווירה שבה אוכלים. אז אמנם דיברו איתנו על חשיבות הארוחות המשפחתיות עם הילדים, ועל חשיבות הארוחה הנעימה (ולא לדחוף אוכל לילדים), אבל בגילי – זה כבר מרגיש קצת מאוחר מדי. יחד עם זאת, ברור לי שכדי שלהעניק לילדים שלי חווייה אחרת של אוכל, עלי לשנות את ההרגלים שלי. כי כמו שמבהירים לנו לא פעם כהורים – אין כמו דוגמא אישית.

אז צריך לשנות

אז כדי להזיז דברים, הנה רשימת הדברים שכדאי שאני אעשה, התירוצים שאני משתמש כדי לא לעשות אותם, והסיבה שדווקא עכשיו הזמן בשבילי לעשות אותם:
* לאכול פחות – לימדתי את עצמי לאכול הרבה יותר מדי. אז נכון, להיות שבע זה הרבה יותר כיף, אבל להיות שמן זה לא. אז הגיע הזמן לאכול קצת פחות. לא להיות רעב, אבל גם לא שבע עד כדי חוסר יכולת לזוז.
* לאכול מאוזן יותר – במהלך השנים התחלתי לאכול יותר ויותר מזון מעובד, מטוגן, ובאופן כללי לא כל כך בריא. ירקות טריים היו נכנסים לפה שלי רק אם במקרה מישהו חתך בשבילי סלט. אז כמו שכבר ציינתי, כל ערב אני ואישתי אוכלים סלט.
* להפחית מלח וסוכר (קפה, מלחיה וכו') – לאחרונה יוצאות לשוק מהדורות של קוטג' עם הבית, גבינה לבנה של תנובה ואפילו שטוזים דלי נתרן (מלח) ודלי סוכר. את המלחיה גם התחלתי להרחיק קצת. בקפה אני כבר לא שם סוכר. המצב טוב יחסית 🙂
* להקפיד על ארוחה מסודרת, לא על נישנושים – אני אמנם מקפיד על שלוש ארוחות ביום, אבל גם על נישנושים בין לבין. פה עוגיה קטנה, שם איזה קוביית שוקולד. לפעמים גם איזה במבה קטנה. אז די. חבל על הקלוריות האלה שלא סופרים בסוף, אבל נכנסות ישר לשומנים.
* לנסות לחזור לתזונה של פעם – אם פעם לא אכלתי לחם לבן, אני יכול לעשות את זה שוב. אם פעם הסתפקתי בסלט וחזה עוף, אני יכול לעשות את זה שוב. זה יקח זמן, אבל אני אצליח. עד שמישהו יניח מולי סטייק מדמם, בתוספת פירה חלבי. ואז, כל ההתחייבויות שלי בטלות.

אז אני אמנם לא מוכן להתחייב, אבל אני מוכן לנסות. "פה גדול אוכל הכל" זו סיסמא שמתאימה לי בול. אבל אולי הגיע הזמן לשינוי? שינוי שיוביל לאורח חיים טוב יותר לי, לאישתי ובעיקר לילדים שלי.

נשלח ב Blog עם התגית: , , ,

הדור האבוד של התזונה

הדור האבוד של התזונה

הדור האבוד. שתי מילים שמסמלות מעמד ביניים שלם שנתקע באמצע החלפת המשמרת. כן, זה אני וכל בני הגיל שלי. בני 30-45, שגילו שאין לאן להתקדם בפירמידה כי המשרות תפוסות על ידי ההורים שלנו. שלא תהיה לנו דירה, כי מחירי הנדל"ן הרקיעו שחקים. שלא נרוויח ונחיה בכבוד כי הכסף הולך למדינה ולטייקונים. ובסוף, אנחנו אבודים לא רק בכסף ובכבוד שלנו, אלא גם בתזונה.

הבטיחו לנו שאם נעשה תואר ראשון, נגיע לגדולה. שתואר ראשון יבטיח את עתידנו. ואז אמרו לנו את זה על תואר שני. ואנחנו, פתיים שכמונו, האמנו להם. כולנו יודעים מה המצב שלנו כרגע בגלל הבטחות שלא התקיימו. אבל ההבטחות שלא התקיימו התחילו בכלל כשהיינו ילדים. כשישבנו לשולחן ואיימו עלינו – "אם לא תסיים מהצלחת יבוא שוטר".

הדור האבוד של התזונה

אנחנו הדור האבוד של התזונה. זה שסובל מהשמנת יתר, והדור שאחרינו סובל עוד יותר. המצב שלנו לא משהו, וזה בגלל שאנחנו נתקענו באמצע. מצד אחד – סבתות עם תסביך שואה שלא רצות שנרגיש חוסר באוכל לעולם. מהצד השני – עולם שמתפתח טכנולוגית, מפתח מזון מעובד ומהיר מאין כמוהו, ועל הדרך מאבד את ערכו התזונתי. החינוך הזה לאכול את כל מה שיש בצלחת בשילוב עם אוכל פחות מזין ובתיבול של תרבות השפע יצר מפלצת.

אם פעם היינו אוכלים את האוכל המבושל של סבתא ואמא, שעשוי מחומרי גלם אמיתיים, היום אנחנו אוכלים את אותו שניצל, רק שהעוף עם אנטיביוטיקה. את אותו סלט, רק שהוא עם רוטב במקום שמן זית ומלח פלפל. את אותו בקר, רק שפעם היה מעט, כי זה מה שהיה והיום הוא בכל מקום.
הדור האבוד של התזונה

מהיר, פשוט, זמין – ומעובד

והמצב הזה נכון היום לכל מאכל שנרצה. הכל הפך להיות זמין, מהיר פשוט ומעובד. לבשל בבית הפך למעמסה, כשהארוחה בחוץ כמעט באותו מחיר. למה להכין שעה וחצי אוכל בבית כשתוך חצי שעה תקבל משלוח? חומרי הגלם הכל כך נהדרים שהיו זמינים פעם, זמינים גם היום. עיקר הבעיה היא שאיבדנו את הסבלנות, והתחלנו לאכול מזון מעובד. מתועש. כמה שיותר פשוט. כמה שיותר מהר. כמה שיותר.

היום, יותר מתמיד, אנחנו צריכים להתחיל לחזור למקורות. אם כבר דור אבוד, לפחות שנהיה דור בריא. להכין יותר אוכל ביתי. לשים לב כמה שיותר למרכיבים שעל האריזה. לקרוא טוב ולדעת לזהות אם יש שם יותר מדי סוכר (שמסתתר גם בתור פרוקטוזה במרכיבי המאכלים). להבין כמה נתרן (מלח) אנחנו מכניסים לגוף שלנו וכמה מותר לנו בכלל. 50% מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל סובלת מהשמנת יתר (ואני ביניהם). והנתון החמור יותר – 1 מכל 3 ילדים במדינת ישראל סובל מעודף משקל.

במקרה הזה, קל להבין מאיפה להתחיל, ותנובה אפילו עשו בשבילנו את העבודה. הם יזמו את "המצפן התזונתי".פרויקט שמטרתו לסייע למנוע תזונה לקויה. הם בחרו להתמקד בהפחתת סוכר והפחתת נתרן בתזונה, אבל הכלים שהם מציעים יכולים לשמש בקלות לטיפול גם בתזונה לקויה באופן כללי. שימו לב למשל לנתונים שלהם לגבי סוכר:
בכף קטשופ יש כפית סוכר! בגביע יוגורט עם מתיקות מעודנת – 3 כפיות סוכר (כן כן). בקערת קורנפלקס (רגיל, לא ממותק) יש, תופים בבקשה, 6 כפיות סוכר!!!! (וגם 500 מ"ג נתרן, אבל מי סופר). כן, אנחנו אוכלים סוכר בכמויות, ואפילו לא מודעים לזה.

דור שלם דורש שינוי

אז אם גם אתם חלק מהדור האבוד, כמוני, וגם אתם איבדתם את הרגלי התזונה הנכונים אתם מוזמנים להתחיל לשמור. לשים לב למרכיבים, לבשל יותר, לשים לב מה אתם אוכלים. כמה שפחות סוכר לבן, כמה שפחות מלח (שבדרך כלל מתחבא במזון מעובד). להפחית אוכל שומני (גבנ"צ 9% ולא 28%, קוטג' 3% ולא 9% וכך הלאה). אני יודע שלא אעשה שינוי פתאומי, אלא בהדרגה. פה אוריד כפית סוכר, שם אמנע מלשים מלח. כי בסוף, שינוי הדרגתי עובד הרבה יותר טוב. ובסופו של דבר, השינוי ההדרגתי שלנו יהיה השגרת חיים של הילדים שלנו.

נשלח ב Blog עם התגית: , , ,